• -20%
ksiazki_jezykowe_warszawa

Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka

9788325502386
44,00 zł 55,00 zł -20%
Brutto Najniższa cena w okresie 30 dni przed promocją: 49,50 zł realizacja 3-5 dni + wysyłka
Wydawnictwo C.H.Beck
66 egz.

 

I miejsce w kategorii Marketing i Zarządzanie na Targach Wydawnictw Ekonomicznych

Bezpieczeństwo żywności jest dla współczesnego konsumenta najważniejszą cechą, której oczekuje od nabywanej i konsumowanej żywności. Sfera zapewnienia tego bezpieczeństwa jest obecnie ściśle regulowana normami prawa unijnego i krajowego. W ostatnim dziesięcioleciu wiele się zmieniło w tym względzie, począwszy od opublikowania dyrektywy 93/43/EEC w czerwcu 1993 r. do opublikowania "pakietu rozporządzeń higienicznych" w kwietniu 2004 r. i opublikowania norm ISO serii 22000.

Książka jest kompleksowym opracowaniem problematyki związanej z zarządzaniem bezpieczeństwem żywności. Autorzy omawiają zwłaszcza takie zagadnienia, jak:

  • podstawowe uwarunkowania zapewnienia jakości żywności, w tym zagrożenia biologiczne i chemiczne;
  • podstawy ustawodawstwa żywnościowego;
  • dobre praktyki produkcyjne i higieniczne;
  • system HACCP;
  • metody i systemy zapewnienia jakości i zarządzania nią w przetwórstwie żywności, w tym funkcje laboratoriów.

Przedstawione zagadnienia teoretyczne zostały poparte przez Autorów licznymi przykładami z praktyki gospodarczej. Na końcu książki zamieszczono dwa aneksy zawierające przykładowe księgi: HACCP dla zakładu przetwórczego oraz GHP/GMP i HACCP dla zakładu gastronomicznego.

Publikacja jest przeznaczona zarówno dla wykładowców, doktorantów i studentów uczelni wyższych na kierunkach technologii żywności, żywienia człowieka, towaroznawstwa i innych pokrewnych z obszaru nauk o żywności, jak i dla wszystkich tych, którzy zajmują się przetwórstwem i dystrybucją żywności w praktyce.

Autorzy publikacji są wybitnymi specjalistami – zarówno w sferze naukowo-badawczej, jak i w praktyce gospodarczej, gdzie prowadzą szkolenia i udzielają konsultacji podczas wdrażania systemu HACCP.

Autor
Danuta Kołożyn-Krajewska
Tadeusz Sikora
Rok wydania
2010
Rodzaj oprawy
Miękka
Wiek
15-99 lat
Seria
Ekonomia Zarządzanie
Miejsce wydania
Warszawa
Liczba stron
388
Data wydania
2010-07-26
Wysokość
238
Szerokość
165
Grubość
30
Grupa asortymentowa
Akademicka, Teksty, Kalendarze
Brak opini
Produkt dodany do ulubionych